Sognene i Danmark registrerer navne og navneændringer. Familieretshuset, der administrerer navnelovgivningen, er klageinstans for sognenes afgørelser efter navnelovgivningen. Du skal være opmærksomhed på, at der kan være forskel på dit juridiske navn og et eventuelt adresseringsnavn i CPR. Se mere om navnelovgivningen og navnemyndighederne på Familieretshuset hjemmeside familieretshuset.dk.
Adresseringsnavn
CPR danner automatisk et såkaldt adresseringsnavn, der er dit fulde juridiske navn, medmindre dette er for langt. Du har ret til ved henvendelse til din bopælskommune at få ændret dit adresseringsnavn. Adresseringsnavnet skal altid indeholde dit efternavn og mindst ét fornavn skrevet fuldt ud.
Offentlige myndigheder og private virksomheder, der får leveret oplysninger fra CPR, modtager almindeligvis både det juridiske navn og adresseringsnavnet, men der er ingen pligt til at anvende adresseringsnavnet.
Adresseringsmellemnavn
Før ændringen af navneloven den 1. april 2006 kunne du, når du var gift, få indsat din ægtefælles mellemnavn eller dit ”eget efternavn” foran dit efternavn i adresseringsnavnefeltet, et såkaldt adresseringsmellemnavn. ”Eget efternavn” var efter den tidligere navnelov dit seneste efternavn erhvervet på andet grundlag end ægteskab.
Et adresseringsmellemnavn, der er registreret i CPR før 1. april 2006, forbliver registreret i CPR i adresseringsnavnefeltet, indtil du får ændret dit navn eller anmoder din bopælskommune om at få adresseringsmellemnavnet slettet.
Et adresseringsmellemnavn er ikke et navn, du bærer efter navnelovens regler.
Ønsker du, at dit adresseringsmellemnavn skal indgå i dit juridiske navn, skal du ansøge om en navneændring hos dit bopælssogn. Er du fødselsregistreret i Sønderjylland, skal du ansøge i den kommune, hvor du er fødselsregistreret, uanset hvor du har bopæl nu. Har du bopæl i Sønderjylland men er født uden for Sønderjylland, skal du ansøge hos din bopælskommune.
I Familieretshusets cirkulæreskrivelse nr. 9875 af 9. august 2007 kan du læse mere om adresseringsmellemnavne. Skrivelsen findes på: familieretshuset.dk/lovsamling-ny/lovsamling/navne eller www.retsinformation.dk.
Markering af datoen som usikker
Ved registrering af data i CPR kræver systemet, at der registreres en dato vedrørende oplysningerne.
En usikkerhedsmarkering af datoen betyder, at der ikke forelå den fornødne dokumentation for datoens korrekthed ved registreringen.
Usikkerhedsmarkeringen har alene systemmæssig betydning.
Ukendt myndighed
En myndighed fremstår som ukendt i systemet, hvis myndighedsfeltet først er indført efter det tidspunkt, hvor oplysningen er registreret i systemet. Eller der ikke er forevist den fornødne dokumentation for oplysningen om myndighed.